Veleposlaništvo RS Stockholm /Novica /
07.05.2012  

Predstavitev Slovenije dne 9. maja v Stockholmu na prireditvi ob Dnevu Evrope

Obveščamo, da bo v sredo, 9. maja 2012, potekala v Stockholmu prireditev ob Dnevu Evrope, na kateri bo sodelovalo tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Stockholmu. Prireditev bo potekala od 10.30 do 19.00 v središču Stockholma, v parku Kungsträdgården. Namen prireditve, pripravljene pod okriljem Predstavništva Evropske komisije in Informacijske pisarne Evropskega parlamenta (EPOI) v Stockholmu ter z naslovom »Growing Stronger Together«, je prikazati dodano vrednost in kulturno bogastvo Evrope.

 

Sodelujoče evropske države, tudi Slovenija, se bodo poleg prestavitve države v posameznih šotorih, postavljenih v Kungsträdgårdnu, predstavile občinstvu tudi s kulturnimi nastopi različnih umetnikov.

 

Kulturno bogastvo Slovenije bosta predstavljali dve glasbenici, Danni Stražar in Zala Pezdir, z nastopom na glavnem odru dne 9. maja ob 10.30.

 

Danni in Zala sta Slovenki, ki sedaj živita in delata na Švedskem ter se tudi glasbeno udejstvujeta. Glasbenici bosta v prvem delu nastopa zapeli ter na violini in kitari zaigrali nekaj pesmi iz bogate slovenske ljudske glasbene dediščine, v drugem delu pa predstavili tudi pesmi slovenske sodobne zabavne glasbe.

 

- O Danni Strazar

Danni Strazar je rojena na Švedskem v Södertälju, od 6. leta naprej pa je živela v Sloveniji. Po končanem pedagoškem študiju v Sloveniji je študirala na Univerzi v Lundu in sicer jezikovno smer, švedski jezik in književnost.

 

Danes dela kot prevajalka iz švedščine v slovenščino in se ljubiteljsko ukvarja z glasbo. Za seboj ima šest let klasične kitare, pozneje je štiri leta študirala solopetje. Več let je tudi igrala v kitarskem orkestru v Škofji Loki.

 

S slovenskimi in švedskimi skladbami je redno nastopala na večjih in manjših prireditvah v Sloveniji ter zadnja leta tudi na nekaterih prireditvah na Švedskem v Stockholmu, kjer stalno živi.

 

- O Zali Pezdir

Zala Pezdir je rojena v Sloveniji, sedaj pa živi in dela na Švedskem v Uppsali. Po končanem študiju etnologije oziroma kulturne antropologije v Sloveniji je nadaljevala izobraževanje na Švedskem. Diplomirala je na Danshögskolan v Stockholmu in je plesna pedagoginja. Ljubiteljsko se ukvarja tudi z glasbo, igra violino.

 

Ljudske glasbe se je v Sloveniji učila od glasbenikov iz priznanih etno glasbenih skupin, Katice, Tolovaj Mataj in Vruja. Poleg slovenskih ljudskih pesmi igra rada tudi švedske polske in sotiše ter je članica V-Dala Studentspelmanslaga v Uppsali.

 

Prilagamo dokument z navedbo vseh nastopajočih na glavnem odru, preko celotnega Dneva Evrope.

 

Vljudno vabljeni!